uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat
MustafakemalpaşaMustafakemalpaşa BelediyesiKemalpaşa TatlısıMücadele HaberKöşe Yazarları
DOLAR
32,3717
EURO
34,9902
ALTIN
2.326,00
BIST
9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
27°C
Bursa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Şükrü Erdem
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Ahmet Beygirci

‘ESNAFIN HALİ PERİŞAN, DESTEK BEKLİYORUZ’

‘ESNAFIN HALİ PERİŞAN, DESTEK BEKLİYORUZ’
Ahmet Beygirci Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı



05.05.2021 14:14 | Son Güncellenme: 19.11.2021 14:15
A+
A-

Mustafakemalpaşa’nın en işlek caddelerinde birçok esnafın dükkânını hiç satış yapmadan kapattığını dile getiren Aydın, hem serzenişte hem de önerilerde bulundu.

Mustafakemalpaşa Madeni Eşya Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Önder Aydın, etkisini hızla sürdüren Kovid-19 salgını sürecinden en olumsuz etkilenen kesimin esnaflar olduğunu söyledi.

Sürecin özellikle esnaf için içinden çıkılmaz bir hal almaya başladığını, her sektörde olduğu gibi küçük esnafın da Mart ayından bu yana iş potansiyellerinin düştüğünü kaydeden Aydın, alınan tedbirlerin doğrudan esnafı etkilediğini ifade ederek; “Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bilim Kurulunun ve bakanlıklarımızın almış olduğu kararlara saygı duyuyoruz. Fakat saygı duymayan, çok lakaytça hareket edenlere kızıyoruz. Çünkü bizi en çok etkileyen onlar oldu. Kurallara uymuyorlar ve kurallara uymadıkları müddetçe de küçük esnaf ve sanatkârımız tamamen perişan oluyor” dedi.

Kovid-19 salgını sürecinde zor günler geçiren esnafın durumunu değerlendiren Madeni Eşya Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Önder Aydın, Mustafakemalpaşa’nın en işlek caddelerinde birçok esnafın dükkânını hiç satış yapmadan kapattığını, iş yapamayan kimi esnafın da salgın sürecine daha fazla katlanamayarak çareyi işyerini kapatmakta ya da devretmekte bulduğuna dikkat çekti.

Aydın; “ Son açıklanan Kovid-19 tedbirleri ile birçok iş yeri daha da zor zamanlar geçirecek. Bu süreçten bütün esnaflar olumsuz etkileniyor. Yine birçok iş yeri siftahsız dükkân kapatıyor” diyerek devletten özellikle de küçük esnaf için destek beklediklerinin mesajını verdi.


Weltew Home Mustafakemalpaşa

‘KURALLARA UYMAYANLAR ESNAFI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Sağlık ve İçişleri Bakanlığı ile sağlık çalışanlarına teşekkür eden Aydın şöyle konuştu; “ Yaklaşık bir yıldır bu salgınla mücadele ediyoruz. Hiç kimse bu salgının olmasını istemezdi. Salgın sürecinde daha fazla sıkıntıya düştüğümüzü gördük. Tabi tedbirlerin artırılması gerekiyordu. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bilim Kurulunun ve bakanlıklarımızın almış olduğu kararlara da saygı duyduk. Fakat saygı duymayan, çok lakaytça hareket edenlere kızıyoruz. Çünkü bizi en çok etkileyen onlar oldu. Kurallara uymuyorlar ve kurallara uymadıkları müddetçe de küçük esnaf ve sanatkârımız da tamamen perişan oluyor.”

‘ERTELEME TALEPLERİNİ ETTİK’

Esnaf ve sanatkârlar olarak salgın sürecinin ilk döneminden bu yana alınan tüm tedbirlere uyduklarını ifade eden Aydın; “İşyerlerinin kapanması istendi, kapattık. İşyerleri kapanmasın demedik ama ‘esnaf ‘mağdur edilmeden kapatılsın, tedbir alınsın’ istedik. Daha sonra tekrar işyerlerinin açılması gerekti, dükkânlar açıldı ama müşteri olmadığından dolayı esnafımız kazanamadı. Tekrar bazı işyerleri kapatıldı. Salgının ilk dönemlerinde Cumhurbaşkanımız, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığımız tarafından vergilerimiz ve kredilerimiz üç ay ertelendi. O üç ay dolmadan ilgili bakanlıklara üst kuruluşlarımız hazırladıkları raporu gönderdi. Üç ay sonunda ödemelerin süresi başladı. Halkımızın ve esnafımızın cebinde parası olmadığından ve daha çok sıkıntı yaşanacağından dolayı ödemelerin bir yıl ertelenmesini talep ettik ” ifadelerini kullandı.

ESNAF SAAT DÜZENLEMESİ İSTİYOR

Kovid-19 salgınından etkilenen esnafa verilen destekleri de değerlendiren Aydın, salgın nedeniyle faaliyetlerine ara verilen iş yerlerinin gelir vergisi, stopaj ve KDV beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin ertelenmesinin güzel bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Aydın,  lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan, 2019 cirosu 3 milyon TL ve altı olan ve gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere yapılacak olan destek ödemesinin de önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Aydın, Kovid-19 önlemleri kapsamında berber ve kuaförler gibi belli sektörler için getirilen saat kısıtlamasının, tüm sektörleri doğrudan etkilediğini ve bu konuda bir an önce düzenleme istediklerini belirterek şunları söyledi; “Esnafımız mağdur oluyor. Vakaların artmasına neden olan esnaf da değil halkımız da değil. Sabah besmele çekerek evinden çıkan halkımız ve esnafımız, vakaların artmasına neden olmuyor. Biz, ‘sabah rızkımızı kesmeyin’ diyoruz. Sabah saat 10.00’da işyeri açma kuralı artık bir an önce kaldırılsın. Çünkü vakalar sabahleyin olmuyor. Partiler, kumar oynamalar, içkili alemler gece oluyor. Gece hangi kural getirilirse baş üstüne, kabul ediyoruz. Eğer esnafı rahatlatmak istiyorlarsa sabah iş yerini açma saati değiştirilsin. Esnaf saat 10.00’dan önce hiçbir iş yapamıyor, saat 10.00’dan sonra ise zaten hiçbir iş olmuyor. Akşam esnaf 20.00’da işyerini kapatmak için de bir saat öncesinden temizliğine başlıyor, kapatmak için hazırlık yapıyor ve geriye pek fazla bir saat kalmıyor.”

‘ESNAFLA İLGİLİ YETERLİ BİLGİ VERİLMİYOR’

Esnafın sıkıntıları konusunda ve alınan tedbirler ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve bakanlara yeterli bilginin verilmediğini ileri süren Aydın, bu durumunda esnafın mağdur olmasına neden olduğunu ifade etti.

Düğün salonlarının kapalı olmasının da 43 farklı sektörü sekteye uğrattığını belirten Önder Aydın, esnafın yaşadığı sıkıntıların bitmesini temenni etti.

Aydın; “Biz ilk başta da kurallara uyduk, bundan sonra kurallara uyumaya hazırız. Çünkü biz ne disko ne gazino ne de içkili bir meyhaneyiz. Biz sabah besmele çekerek evinden çıkan, iş yerini açan esnaf ve sanatkârız. Biz ekmek paramız ile uğraşırız. Başka şeylerle uğraşmayız ve kimse bizim ekmek paramız ile oynamasın. Kurallara uyulmadığından dolayı biz sıkıntı çekiyoruz. Kurallara uymak lazım. Biz esnaf olarak kurallara uyuyoruz yeter ki kısıtlamalar ve tedbirler alınırken esnafın durumu da göz önüne alınsın. İnşallah bunu aşacağız. Oda olarak ilgili olduğumuz bakanlıklarla esnafların bu durumu hakkında istişarelerde bulunuyoruz ve şikâyetlerini Ankara’ya iletiyoruz. Fakat bu noktada en fazla görev ise vatandaşlarımıza düşüyor. Esnafın ayakta kalması için tüm kurallara uymamız gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.